CroatianEnglish

Cijene na veletržnicama

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas111
mod_vvisit_counterOvaj tjedan1420
mod_vvisit_counterOvaj mjesec17383
mod_vvisit_counterSveukupno1066560

Visitors Counter
Nacionalna veletržnica - o nama PDF Ispis E-mail

Nacionalna veletržnica d.d. osnovana je, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 25. rujna 1997., radi provedbe Projekta izgradnje mreže  veletržnica voća i povrća u Hrvatskoj. Društvo je registrirano upisom u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu dana 30. siječnja 1998. godine, osnivač i jedini član Društva je Vlada Republike Hrvatske, a temeljni kapital Društva iznosi 8.379.000,00 kuna.

Glavne djelatnosti Društva su upravljanje projektima te savjetovanje i marketing u sektoru svježeg  voća i povrća. Područje interesa je prehrambeni sektor, a područje djelovanja je CEE regija i Mediteran.

U provedbi Projekta izgradnje mreže veletržnica  Nacionalna veletržnica je, kao administrator kreditnog aranžmana, preuzela kredite Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Srednjeeuropske inicijative (CEI), koji su se koristili za izradu projektne dokumentacije, financiranje i nadzor građevinskih radova na izgradnji veletržnica, te ih je dala u pod zajam regionalnim veletržnicama i kontrolirala njihovu otplatu te koordinirala rad ključnih dionika u Projektu (Vlada RH, EBRD i SEI kao ključni investitori te regionalne veletržnice, lokalne uprave i samouprave, konzultante, itd.).

Prva faza Projekta rezultirala je izgradnjom novih suvremenih veletržnica u Osijeku, Rijeci-Matuljima i Splitu, a okončana je otplatom kredita EBRD u studenom 2011. godine nakon čega je započelo planiranje druge faze Projekta i investicijskog razvoja veletržnica.

Kao nadogradnju opisanom  Projektu, Nacionalna veletržnica je, zajedno s veletržnicama iz Budimpešte i Varšave, 1999. godine osnovala Fondaciju veletržnica zemalja Srednje i Istočne Europe, CEI-WMF ( vidi: www.ceiwmf.org ) sa sjedištem u Varšavi. Fondacija je u međuvremenu  prerasla u respektabilnu organizaciju koja danas obuhvaća 20 veletržnica iz 9 zemalja CEE regije i tržištem od ca. 140 milijuna stanovnika s trendom daljnjeg širenja. Putem Fondacije veletržnice razmjenjuju poslovna iskustva te pomažu u uspostavljanju trgovačkih i inih društvenih odnosa između zemalja članica.

Pored osnovnog Projekta veletržnica, Nacionalna veletržnica je u proteklom razdoblju angažirana i na nizu drugih projekata među kojima posebno  ističemo dva, za koje smatramo da su od krucijalne važnosti za opstanak i daljnji razvoj sektora voćarstva i povrtlarstva u uvjetima jedinstvenog EU tržišta, i to:

1.     Projekt izgradnje mreže kondicioniranih (ULO) hladnjača u RH i
2.     Projekt uspostave proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća u Hrvatskoj.

Nacionalna veletržnica je 2003. godine izradila “Idejno rješenje projekta izgradnje ULO hladnjača u Republici Hrvatskoj“  na temelju kojeg je Vlada RH pokrenula Projekt izgradnje mreže hladnjača s ciljem koncentracije ponude i trajnog zbrinjavanja svježeg voća i povrća, regulacije tržišta i bolje organizacije proizvođača. Prema navedenom Projektu, u razdoblju od 2003. do 2010. godine izgrađeno je ca. 30.000 tona suvremenih skladišnih kapaciteta s kontroliranom atmosferom (ULO), čime je privremeno riješen akutni problem skladištenja svježeg voća i povrća. Projekt će se nastaviti planiranjem i izgradnjom novih skladišnih kapaciteta, uz financiranje iz strukturnih fondova EU.

Drugi važan Projekt koji je u tijeku, a na kojem je aktivno angažirana Nacionalna veletržnica jest uspostava proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća. Prvobitno smo bili angažirani na izradi Pravilnika o proizvođačkim organizacijama, a danas aktivno radimo na promociji i udrživanju proizvođača voća i povrća širom Hrvatske.

Zahvaljujući bogatom iskustvu stečenom u radu s mnogobrojnim domaćim i međunarodnim partnerima i  institucijama, te sudjelovanjem u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU i radom u mnogim tijelima za izradu zakonodavnog okvira u sektoru poljoprivrede, Nacionalna veletržnica je osposobljena za pružanje usluga poslovnog savjetovanja, te se bavi pružanjem savjetničkih usluga u okviru različitih programa. Do sada smo uspješno sudjelovali u raznim projektima u sklopu FP6 okvirnog programa kao što su SAPARD, IPARD i IPA III C te u različitim mjerama EAFRD-a. Za detaljnije informacije, molimo Vas da pogledate naše reference.